tisk (1K)

Hyperkalemie - zvýšená hladina draslíku v krvi

 

Vysoká hladina draslíku v krvi je život ohrožující stav, který může vyvolat závažné srdeční arytmie až náhlou smrt. Hladina draslíku v krvi nad 6,5 mmol/l je považována za urgentní stav. K těmto stavům ovšem dochází v ambulantní praxi málokdy a jsou ohroženi především pacienti s ledvinnou nedostatečností anebo při nekontrolovatelném užívání některých léků. Ovšem i malé odchylky nad normu je potřeba hlídat a ihned napravovat. Záměrně zde neuvádím normální hodnoty, protože ty se mohou v různých laboratořích mírně lišit a normální hodnoty by Vám měl sdělit Váš lékař při vyšetření. Neuvádím zde také všechny léčebné metody, které se používají v nemocnicích při vysokých hladinách draslíku v krvi. Tento článek je jen návodem při dietních opatřeních při menších výkyvech hladiny draslíku v krvi.

 

Hyperkalemie se může projevit svalovými obtížemi, slabostí, brněním kolem úst, bušením srdce, ....

 

Hyperkalemie může být způsobena nadměrným přívodem draslíku, např. některými potravinovými doplňky, nadměrným pitím minerálek s vyšším obsahem draslíku, užíváním léků, které zadržují v těle draslík, při rozsáhlých úrazech, popáleninách, po chemoterapii a při krvácení do zažívacího traktu, to vše zvlášť v kombinaci s ledvinnou nedostatečností.

 

Potraviny s vyšším obsahem draslíku - NEdoporučené při vyšší hladině draslíku v krvi :

banán, peckoviny, meloun, avokádo, hroznové víno, černý rybíz, hrozinky, ořechy, fíky, sušené meruňky, sušené švestky, brokolice, artyčoky, celer, červená řepa, zelený hrášek, růžičková kapusta, petržel kořen, rajčata, sušená zelenina, sušené houby, zeleninové protlaky, syrové brambory, hranolky, bramborák, bramborový salát, luštěniny, fazole, hrách, čočka, sója, mléko, pečené a smažené maso, celozrnné pečivo, ovesné vločky, sojová mouka, polévky.

 

Potraviny s nížším obsahem draslíku - doporučené při vyšší hladině draslíku v krvi :

jablečný a ananasový kompot bez šťávy, jablka, hrušky, pomeranče, borůvky, čínské zelí, salátové okurky, sterilovaná nebo mražená zelenina, hlávkový salát, zelené fazolky, vařené maso, kmínový chléb, bílé pečivo.

dieta na snížení draslíku






Poslední aktualizace: 16.01.2024 v 12:16